20070418klplylliu_267.Ies.SCO.jpg
Olen hivenen työskennellyt Wikipediassa olevan Kadonnutta aikaa etsimässä -artikkelin parissa.Tuo Marcel Prooustin mahtava teos on menneen vuosisadan huippu, joskin olemme erään toisen Proustinsa lukeneen henkilön kanssa erimielisia kirjan perimmäisestä sanomasta. Hänelle se on kehitysromaani ja minä näen sen painottuvan muistiin ja aikaa. Se ei tosin ole kovin keskeistä, sillä jokainen Proustinsa lukija voi kokea sen hyvin erilaiseksi ja sanomaltaan yksilölliseksi.

Helsingin Sanomat, jonka nettisivuilla on kaikkien osien arvostelut, ja aloittajana on Pentti Holappa. Aikajanalla on loppuun merkitty Wikipedian kirjoitus teokskesta se on aivan mielenkiintoinen ja jopa osittain uskomatonkin asia. Nyt vielä pitäisi uudistaa itse Marcel Proust-artikkeli, mutta siihen pitää kerästä uusia voimia ja odottaa sopivaa tilaisuutta ennen syöksymistä päin vahvoja asenteitani.

Mitä Proust ja hänen jättiläisteoksensa minulle merkitsevät? Kirjoitin Ulrikalle, että isän kuolen yhteydessä tein surutyöni lukemalla jälleen kerran koko Kadonneen ajan etsimisen. Ja mielestäni se toimi tuossa surutyössä erinomaisesti. Se suhteuttaa kaiken katoamisen, sikkä kuitenkaan mennyttä ei voi löytää tästä päivästä ja menneisyyttä ei voi olla uudelleen kuin mielen sopukoiossa, muistissa. Kun kukaan ei enää asiaa muista, niin se ovat vain asiakirjojen ja esineiden todistettavissa, Niin kauan kuin meillä on muistuma ihmisestä, tapahtumasta tai/ja asiasta, niin niin kauan se on tavallaan meille olemassa. Kun tuo kuva häipyy esim.aivotukoksen seurauksena, niin sitä ei oikeastaan ole.