Se tuli yllättäen eteeni, en ollut sitä tilannut tai pyytänyt. Se on mahtava ja se on todellinen aarre! Niissä on nahkaa selässä ja kultaakin on niihin laitettu. Se tuli eteeni Helsinginkadun ja Hämeentien Lähetyksen kirpputorilla. Halpa se oli ja halvastakin sain vielä puolet alennusta, juuri tuona tiettynä päivänä. Taisin maksaa siitä vain 12.50 euroa, eli en juuri mitään. En edes epäröinyt tarttua siihen ja sanoa; "tämän minä ehdottomasti halua".

Näin tulin Oma maa kirjasarjan omistajaksi, ja käytännöllisesti katsoen ilmaiseksi. Kirjasarjassa on 24 osaa ja jokaisessa osassa on noin 600 sivua, eli noin 14.400 sivua täyttä asiaa.

Kyseessä ei ole vain kirjailijoiden antologia, vaan paljon enemmän. Siinä on meidän kulttuurihistoriamme kirjallinen kokokuva. Teos alkaa Alvar Aallosta ja sisältää siis kulttuurimme vaikuttajien tekstejä, mitä erilaisimpiin tilanteisiin ja tilaisuuksiin. Kirjoittajat ovat aakkosjärjestyksessä ja osa on saanut jopa kuvansa kirjan ensimmäisille sivuille. Jokaisesta kirjoittajasta on lyhyet elämäkertatiedot ja tiedot hänen vaikutuksestaan ja mahdollisesta kirjallisesta tuotannostaan.

Olen selaillut jokaisen osa, mutta vain selaillut. Joskin aivan muutaman kirjoituksen olen jo lukenut. Ei voi olla ihmettelemättä 60-luvun alun kustantamon sivistysharrastusta, sillä WSOY on panostanut kirjaan. Onhan siinä ruotsinkieliset ja latinankieliset tekstit käännetty hienolle suomenkielelle. Olisiko vaikutusta asiaa, että yhtion toimitusjohtaja Yrjö A. Jäntti on ideoinut teoksen, tosin professori E. G. Palménin vuonna 1903 laatiman suunnitelman pohjalle ajatuksensa rakentaen.

Teossarjan toimituskuntaan ovat kuuluneet: akateemikko Martti Haavio, filosofian tohtori Yrjö A. Jäntti, filosofian kandidaatti Kauko Kare, Kirjailija TH, Warburton sekä toimitussihteeri Kristiina Kivivuori. Hienon kokoelman ovat aikaansaaneet.

Pitäisiköhän kirjasarjasta tehdä artikkeli Wikipediaan? Onko siellä edes kiinnostusta moisen kirjasarjan olemassaoloon? Tai, oikeastaan olen jo päättänyt moisen artikkelin kirjoittaa. Kysymys on vain tietojen saannista, eli mistä löytäisin lähteitä. Olisiko aikakauden eli vuoden 1963 lehdissä asiasta, silloinhan ensimmäinen nide ilmestyi. Mutta kyllä Wikipedia ansaitsee artikkelin kirjasta!